Farbowanie wywarem z buraków to kolejny z naturalnych sposobów na ciekawy kolor jajek na Wielkanoc. Obie jesteśmy wielkimi miłośniczkami różowego, więc wielkie nadzieje pokładałyśmy w burakach. Ale pierwsze podejście nie spełniło naszych oczekiwań – jajka wyszły brązowe. Co począć – jakoś nigdzie nie mogłyśmy znaleźć białych jajek. Nie poddałyśmy się tak łatwo, nadreptałyśmy się po różnych sklepach w poszukiwaniu jajczanego Graala i udało się – białe jaja były na bazarku 😀 Po wymoczeniu ich w buraczanym wywarze uzyskałyśmy ten idealny odcień!
Jedna uwaga: okazuje się, że jajek nie należy gotować razem z burakami, bo nawet na białych uzyskamy brązowy kolor. Najpierw gotujemy jaja na twardo, potem wywar i jak nieco przestygnie zostawiamy w nim jajka.
Potrzebujesz:
- około 2-3 średnie buraki pokrojone w kostkę
- jajka ugotowane na twardo, najlepiej biała odmiana
- woda – tyle, żeby przykryła buraki i jajka
- 2 łyżki octu
- odrobina soli
1
Buraki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą i octem.
2
Dodajemy sól i zagotowujemy całość.
3
Następnie wyławiamy za pomocą sitka buraki.
4
Do wywaru wrzucamy jajka i moczymy nawet przez całą noc.
5
Barwienie gotowe, a jak zrobić uszy dowiecie się z tego tutorialu.
6
Pisanki dzięki moczeniu ich całą noc w burakach powinny otrzymać kolor różowy, ale o zgrozo! nasze wyszły brązowe! To dlatego, że użyłyśmy beżowej odmiany jaj. Wygląda to całkiem interesująco, bo odcień kojarzy się z kolorem terakoty.
7
Przetestowałyśmy też burakowy sposób na białych jajkach i jest moc! Są pięknie różowe, choć kolor nie jest jednorodny. Te ciemniejsze leżały w wywarze całą noc, zaś to najjaśniejsze około pół godziny.
Zrobione dla: