Być może marmurkowy wzorek to dla Was nie nowość (nie raz, nie dwa jajka pękały kiedy wkładałyśmy za zimne do wrzącego wywaru z cebuli), ale sojowo-anyżowo-cynamonowy aromat to powiew egzotyki! Spróbujcie z nami tej tradycyjnej chińskiej potrawy!
Potrzebujesz:
- jajka – ile zmieści się w zalewie
- 120 ml sosu sojowego
- 2 czubate łyżki czarnej liściastej herbaty
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru trzcinowego
- kilka gwiazdek anyżu
1
Jajka ugotowane wcześniej na twardo stukamy delikatnie łyżeczką. Tak, żeby skorupka popękała, ale jednak nie odkleiła się od białka.
2
Przygotowujemy herbacianą zalewę z wody po gotowaniu jajek i sosu sojowego.
3
Dodajemy cukier trzcinowy.
4
Wsypujemy czarną herbatę.
5
Następnie dodajemy cynamon.
6
I nadszedł czas na anyż.
7
Wkładamy jajka do zalewy i gotujemy je na małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie zostawiamy je w zalewie do wystygnięcia najlepiej na całą noc.
8
Obieramy jajka ze skorupek.
9
Gotowe!
Zrobione dla: