Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

Być może marmurkowy wzorek to dla Was nie nowość (nie raz, nie dwa jajka pękały kiedy wkładałyśmy za zimne do wrzącego wywaru z cebuli), ale sojowo-anyżowo-cynamonowy aromat to powiew egzotyki! Spróbujcie z nami tej tradycyjnej chińskiej potrawy!

Potrzebujesz:

  • jajka – ile zmieści się w zalewie
  • 120 ml sosu sojowego
  • 2 czubate łyżki czarnej liściastej herbaty
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • kilka gwiazdek anyżu
Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

1

Jajka ugotowane wcześniej na twardo stukamy delikatnie łyżeczką. Tak, żeby skorupka popękała, ale jednak nie odkleiła się od białka.

Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

2

Przygotowujemy herbacianą zalewę z wody po gotowaniu jajek i sosu sojowego.

Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

3

Dodajemy cukier trzcinowy.

Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

4

Wsypujemy czarną herbatę.

Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

5

Następnie dodajemy cynamon.

Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

6

I nadszedł czas na anyż.

Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

7

Wkładamy jajka do zalewy i gotujemy je na małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie zostawiamy je w zalewie do wystygnięcia najlepiej na całą noc.

Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

8

Obieramy jajka ze skorupek.

Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

9

Gotowe!

Przygotuj chińskie jajka marmurkowe
Przygotuj chińskie jajka marmurkowe
Przygotuj chińskie jajka marmurkowe

Zrobione dla: