Być może marmurkowy wzorek to dla Was nie nowość (nie raz, nie dwa jajka pękały kiedy wkładałyśmy za zimne do wrzącego wywaru z cebuli), ale sojowo-anyżowo-cynamonowy aromat to powiew egzotyki! Spróbujcie z nami tej tradycyjnej chińskiej potrawy!
Potrzebujesz:
- jajka – ile zmieści się w zalewie
- 120 ml sosu sojowego
- 2 czubate łyżki czarnej liściastej herbaty
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru trzcinowego
- kilka gwiazdek anyżu

1
Jajka ugotowane wcześniej na twardo stukamy delikatnie łyżeczką. Tak, żeby skorupka popękała, ale jednak nie odkleiła się od białka.

2
Przygotowujemy herbacianą zalewę z wody po gotowaniu jajek i sosu sojowego.

3
Dodajemy cukier trzcinowy.

4
Wsypujemy czarną herbatę.

5
Następnie dodajemy cynamon.

6
I nadszedł czas na anyż.

7
Wkładamy jajka do zalewy i gotujemy je na małym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie zostawiamy je w zalewie do wystygnięcia najlepiej na całą noc.

8
Obieramy jajka ze skorupek.

9
Gotowe!



Zrobione dla: