Farbowanie w łuskach z cebuli to chyba najbardziej u nas znany sposób na wielkanocne jajka! I najbardziej niezawodny, bo jajka absolutnie zawsze wychodzą w pięknym, bordowym odcieniu i to niezależnie od wyjściowego koloru jajek. Jedyny minus (a raczej minusik), że trzeba pamiętać sporo wcześniej o zbieraniu łupin z cebuli, bo im ich więcej tym lepszy kolor końcowy naszych kraszanek. Obierki trzeba trzymać w przewiewnym woreczku, żeby nie zgniły.
Potrzebujesz:
- łupiny cebuli w takiej ilości, żeby przykryły jaja w garnku
- jajka
- woda
- garnek
1
Wkładamy łupiny cebuli na dno garnka
2
Układamy jajka na łupinach cebuli, następnie przykrywamy je kolejną warstwą cebulowych łusek i zalewamy taką ilością wody, żeby zakrywała wszystkie jaja.
3
Doprowadzamy wodę do wrzenia. Żeby uzyskać różny stopień nasycenia barwy wystarczy wyjmować jaja z mikstury w odstępach około 15-20 minut.
4
Gotowe!