Upiecz dyniowe muffinki

Zaczyna się sezon na dynię, którą trudno przerobić i zjeść na raz. Puree z pieczonej dyni to świetne rozwiązanie na przechowywanie dłużej tego wielkiego warzywa.

A muffinki z dynią to deser, który z pewnością zasmakuje każdemu.

Potrzebujesz:

  • 300 g mąki pszennej np. tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • paczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 50 ml (czyli 200 g) pieczonej i zmiksowanej dyni
  • 60 ml mleka
  • 150 g roztopionego masła

1

Przygotuj wszystkie wymienione powyżej produkty i nastaw piekarnik niech grzeje się na 190°C. Żeby uzyskać purée z dyni wcześniej dynię umyj i pokrój na mniejsze części, usunń pestki. Następnie ułóż ją na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 1 godzinę, po prostu do czasu aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie purée. Odmierz potrzebną ilość. Resztę możesz zamrozić na później.
Upiecz dyniowe muffinki

2

W jednej misce łączymy wszystkie sypkie produkty, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i startą skórkę pomarańczy.

Upiecz dyniowe muffinki

3

Podobnie ma się rzecz z mokrymi produktami, z tym, że łączymy je w oddzielnej misce.

Upiecz dyniowe muffinki

4

Dodajemy suche z mokrymi i mieszamy tylko do połączenia składników.

Upiecz dyniowe muffinki

5

Blachę smarujemy masłem i nakładamy masę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Upiecz dyniowe muffinki

6

Gotowe!

Upiecz dyniowe muffinki
Upiecz dyniowe muffinki
Upiecz dyniowe muffinki