Zaczyna się sezon na dynię, którą trudno przerobić i zjeść na raz. Puree z pieczonej dyni to świetne rozwiązanie na przechowywanie dłużej tego wielkiego warzywa.
A muffinki z dynią to deser, który z pewnością zasmakuje każdemu.
Potrzebujesz:
- 300 g mąki pszennej np. tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g cukru
- szczypta soli
- skórka starta z 2 pomarańczy
- paczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 50 ml (czyli 200 g) pieczonej i zmiksowanej dyni
- 60 ml mleka
- 150 g roztopionego masła
1
Przygotuj wszystkie wymienione powyżej produkty i nastaw piekarnik niech grzeje się na 190°C.
Żeby uzyskać purée z dyni wcześniej dynię umyj i pokrój na mniejsze części, usunń pestki. Następnie ułóż ją na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 1 godzinę, po prostu do czasu aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie purée. Odmierz potrzebną ilość. Resztę możesz zamrozić na później.
2
W jednej misce łączymy wszystkie sypkie produkty, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i startą skórkę pomarańczy.
3
Podobnie ma się rzecz z mokrymi produktami, z tym, że łączymy je w oddzielnej misce.
4
Dodajemy suche z mokrymi i mieszamy tylko do połączenia składników.
5
Blachę smarujemy masłem i nakładamy masę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut.
6
Gotowe!