Kruche ciasteczka korzenne to świetne rozwiązanie dla osób nieco mniej wprawnych w kuchennych bojach. Są o niebo prostsze od pierników, a smakują równie bosko i walnie przyczyniają się do podkręcenia świątecznej atmosfery swoim korzennym zapachem.
Potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 1 niecała kostka masła (170g większość producentów)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1
Przygotuj potrzebne Ci produkty.
2
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy cukier, przyprawę do pierników i masło. Całość siekamy nożem.
3
Do ciasta dodajemy całe jajko i dodajemy łyżkę miodu.
4
Szybko zagniatamy ciasto.
5
Rozwałkowujemy ciasto na grubość nieco mniej niż 1 cm.
6
Wycinamy ciastka z rozwałkowanego ciasta.
7
Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut, pieczemy w 180ºC.
8
Kiedy ciastka już ostygną wystarczy je polukrować lukrem własnej produkcji bądź gotowym.
9
Gotowe!