Kruche ciasteczka korzenne to świetne rozwiązanie dla osób nieco mniej wprawnych w kuchennych bojach. Są o niebo prostsze od pierników, a smakują równie bosko i walnie przyczyniają się do podkręcenia świątecznej atmosfery swoim korzennym zapachem.
Potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 jajko
- 1 niecała kostka masła (170g większość producentów)
- ¾ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1
Przygotuj potrzebne Ci produkty.

2
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy cukier, przyprawę do pierników i masło. Całość siekamy nożem.

3
Do ciasta dodajemy całe jajko i dodajemy łyżkę miodu.

4
Szybko zagniatamy ciasto.

5
Rozwałkowujemy ciasto na grubość nieco mniej niż 1 cm.

6
Wycinamy ciastka z rozwałkowanego ciasta.

7
Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut, pieczemy w 180ºC.

8
Kiedy ciastka już ostygną wystarczy je polukrować lukrem własnej produkcji bądź gotowym.

9
Gotowe!

