Nie znam osoby, która nie lubi brownie, a ciasto, które dziś pokażę to nic innego jak wariacja na ten temat. Tajemnicą jego koloru i smaku jest biała czekolada połączona matcha, czyli rodzajem zielonej, sproszkowanej herbaty uprawianej w cieniu, czemu zawdzięcza swój intensywny zielony kolor.
Potrzebujesz:
- 120 g roztopionego masła
- 40 g matcha w proszku
- 40 g białej czekolady
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 75 g mąki pszennej
1
Przygotuj wszystkie produkty. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przyda się mała tortownica (ok. 21 cm, a nawet mniejsza, bo ciasto nie rośnie. Z podanych proporcji powstaje raczej grubszy naleśnik 😉

2
Do miski wsyp wszystkie suche produkty i wymieszaj.

3
Topimy masło i czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali i łączymy z suchymi produktami.

4
Wbijamy całe jajka.

5
Mieszamy wszystko razem do połączenia składników.

6
Wysmaruj blachę masłem i oprósz mąką lub wyłóż pergaminem. Napełnij ją zieloną masą. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
Po tym czasie wykałaczka powinna wyjść z kilkoma wilgotnymi okruszkami. Studź co najmniej 10 minut przed podaniem.

7
Gotowe.

