Lekki mus na bazie Nutelli połączony z białą, waniliową warstwą zdobędzie niejedno serce! Dlatego apelujemy, żeby cieszyć się jego smakiem nie tylko ten jeden raz w roku, w Walentynki.
Potrzebujesz:
- szklankę mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3-4 czubate łyżki Nutelli
- łyżeczkę cukru pudru
- łyżeczkę żelatyny
- odrobina zimnej wody
- kulka plasteliny
1
Najpierw rozpuszczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody.
2
W rondelku mieszamy skondensowane mleko z cukrem.
3
Dodajemy Nutellę. Podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
4
Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko ze sobą łączymy.
5
Pod dno szklanki przyklejamy kulkę z plasteliny.
6
Wlewamy do szklanki czekoladową masę.
7
Wstawiamy do lodówki, żeby masa ścięła się.
8
Za około godzinę (lub więcej, chodzi o to, żeby pierwsza warstwa stężała) zaczynamy przygotowywać warstwę waniliową.
Potrzebujemy:
- szklankę mleka skondensowanego niesłodzonego
- laskę wanilii
- łyżeczkę cukru pudru
- łyżeczkę żelatyny
- odrobina zimnej wody
- plastelina
9
W rondelku podgrzewamy mleko skondensowane z cukrem.
10
Następnie czubkiem noża wydłubujemy ziarenka wanilii i dodajemy do posłodzonego mleka. Na koniec do waniliowej masy też dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
11
Przyklejamy plastelinę z drugiej strony dna szklanki i nalewamy białą masę. I ponownie wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała.
12
Gotowe! czy tylko nam się wydaje, czy w szklance widać serduszko <3
Zrobione dla: