Owsiane kuleczki to idealny deser do zrobienia przez dzieci – kuleczki są mega szybkie, nie wymagają ani gotowania, ani pieczenia. A poza tym to sposób na przemycenie zdrowych rzeczy do dziecięcego menu, czy prosty patent na drugie śniadanie do szkoły. Taka mała kuleczka to przekąska pełna białek, węglowodanów złożonych, minerałów i pierwiastków oraz cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu, a szczególnie mózgu.
Potrzebujesz:
- 200 gram płatków owsianych
- 30 gram siemienia lnianego
- 40 gram pestek ze słonecznika
- 50 gram gorzkiego (najlepiej surowego) kakao
- 100 gram brązowego cukru
- 120 gram masła
- 50 ml wrzątku
- opcjonalnie: wiórki kokosowe do ozdoby
1
Przygotuj wszystkie wyżej wymienione składniki. Przydadzą się też rondelek z grubym dnem do rozpuszczenia masła w wodzie, spora miski do wymieszania wszystkich składników, blender do zmiksowania słonecznika i siemienia lnianego.
2
Mieszamy w misce: płatki owsiane, cukier i kakao.
3
W blenderze miksujesz pestki siemienia lnianego i słonecznika.
4
Łączymy wszystkie suche składniki, a w międzyczasie rozpuszczamy masło z wodą.
5
Do miski z płatkami wlej rozpuszczone masło z wodą i zamieszaj do momentu, kiedy płatki wchłoną tłuszcz z wodą i cała masa nieco przestygnie.
6
Jeżeli masa się nie klei należy dodać odrobinę rozpuszczonego masła lub ciepłej wody. Zaś jeśli jest zbyt wodnista trzeba dodać odrobinę płatków owsianych.
Jeśli masz ochotę, możesz obtoczyć kuleczki w wiórkach kokosowych, ulubionych ziarnach czy po prostu wybranej, gotowej posypce.
7
Gotowe!