Ozdoby ze świeżych roślin idealnie oddają ducha Wielkanocy! Zieleń jest symbolem odradzającego się życia. Rzeżuchę, garść ziemi, jajko i słoik znajdziecie w każdym domu, dlatego do dzieła!
Pamiętajcie, żeby zająć się przygotowaniem ozdoby na około 3-5 dni wcześniej, żeby roślinki miały czas na wyrośnięcie.
Nasza dekoracja jest wybitnie w duchu zero waste, bo po świętach rzeżuchę zjadamy, a ziemię i pokruszone skorupki po jajku wykorzystujemy przy przesadzaniu roślin. Wiecie, że są pełne w wapnia, żelaza, cynku, a także w krzemu siarki i fluoru. Skorupki również regulują pH niwelując kwaśny odczyn gleby. Dlatego pokochają je takie rośliny jak: cukinia, pomidor, kapusta, fasola czy też lawenda, cyprysy albo dereń lub paprotki, które świetnie rosną w bardziej zasadowym środowisku.
Potrzebujesz:
- spory słoik
- kilka garści ziemi doniczkowej
- nasiona rzeżuchy
- wydmuszka
- wstążka
- pistolet i klej do klejenia na gorąco
- woda w zraszaczu
- gałązka – u nas forsycji
1
Na dno słoika wsypujemy warstwę ziemi o grubości około 1,5 cm.
2
Następnie wysiewamy rzeżuchę.
3
Zraszamy uprawę obficie wodą.
4
Odstawiamy słoik do czasu aż rzeżucha wyrośnie.
5
Na szczycie wydmuszki umieszczamy kroplę gorącego kleju.
6
Przyklejamy wstążkę mniej-więcej w jej połowie. Celowo nie podajemy długości wstążki, bo to zależy od wielkości słoika, który macie.
7
Układamy gałązkę na górze słoika i przywiązujemy do niej naszą zawieszkę jajko, robiąc jednocześnie piękną kokardę.
8
Gotowe!
Zrobione dla: