Serwetniki pierścienie – [ang. napkin rings] świetnie nadają się do zbudowania indywidualnego stylu i podkreślenia elegancji stołu, są idealne przy szczególnych okazjach i pomogą stworzyć odświętną atmosferę.
Obrączki na serwetki pojawiły się po raz pierwszy wśród francuskiej burżuazji na początku XIX wieku. Były wykonane ze srebra, plateru, porcelany, drewna, kości słoniowej i innych materiałów. Dziś i przybierają różne formy, a ilość użytych do produkcji materiałów radykalnie się zwiększyła, co udowodni nasz tutorial, w którym zdradzę jak zrobić ładne i bardzo proste serwetniki z modeliny (masy fimo) i tasiemki.
Potrzebujesz:
- modelina (ilość zależna od ilości obrączek)
- kawałek wstążki
- słomka do napojów
- stempelek
1
Potrzebujemy przede wszystkim modeliny i wstążki, których ilości trudno mi tu podać, bo to zależy od ilości serwetek, które zamierzamy opasać.

2
Z modeliny kształtujemy kulkę o średnicy ok. 1,5 cm.

3
Spłaszczamy kulkę z modeliny, tak, żeby miała ok. 0,5 cm grubości.

4
Za pomocą słomki robimy 2 dziurki, do których przywiążemy wstążkę.

5
Żeby nadać obrączce bardziej świąteczny look odciskamy choinkę, ale równie fajnie będzie wyglądać np. monogram. Teraz trzeba utwardzić modelinę zgodnie ze wskazówkami z opakowania.

6
Nadszedł czas na wykończenie tj. przywiązanie wstążki do krążka z modeliny. Musimy wcześniej sprawdzić na serwetce ile będzie jej potrzeba. W naszej obrączce do ściereczek najlepiej sprawdzi się prosty supełek i voila!

7
Gotowe.
