Zostało nam sporo orzechów z poprzedniej jesieni. Są nadal pyszne, ale malutkie i więcej czasu zajmuje wydobywanie ich smacznego wnętrza niż sama konsumpcja 😀 Wyrzucić? Co to to nie! Przetworzyć – to nasze drugie imię, a że mamy mini wiertarkę to sprawa jest łatwa i szybka. Zaczynamy od wieszaka. Można na nim powiesić ręcznik lub ściereczkę w kuchni.
Potrzebujesz:
- małe orzechy włoskie
- mini wiertarka
- drut
- nożyczki do drutu
- nożyczki
- kawałek skóry
- dziurkacz kaletniczy
- metalowe okucia dziurek
- narzędzie do zaciskania metalowych oczek
1
Dobieramy grubość wiertła do grubości drutu jaki mamy, tak, żeby potem można było swobodnie nanizać na niego orzechy. Orzechy wierci się bardzo przyjemnie, wiertło sobie bardzo dobrze z nimi radzi, ale nadal trzeba pamiętać, aby chłodzić je co jakiś czas.
2
Wiercimy dziury w orzechach i co jakiś czas sprawdzamy czy mamy odpowiednią ilość, żeby zamknąć obwód uchwytu. U nas wyszło 10 sztuk.
3
Obcinamy drut zostawiając z obu stron około 2 cm zapasu.
4
Zaplątujemy drut zamykając okrąg. Zostawiamy około 2 cm, żeby zrobić miejsce na skórzaną zawieszkę.
5
Ze skóry wycinamy prostokąt o wymiarach ok. 2 x 10 cm.
6
Na obu końcach robimy otwory pasujące rozmiarem do metalowych oczek.
7
Nakładamy metalowe oczka.
8
Zaciskamy oczka.
9
Gotowe!