Jaglane kokosanki to mój hit wśród ciastek – są zdrowe (nie ma nic gorszego jak to poczucie winy po obładowaniu się słodyczami 😉 ), szybkie i składają się z tylko trzech składników.
Potrzebujesz:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy
- 200 g wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- opcjonalnie skórka z cytryny lub bakalie
1
Jak już wcześnie zostało powiedziane potrzebujemy tylko trzech składników: 2 szklanki lekko rozgotowanej kaszy jaglanej (to około 1 czubata szklanka suchej kaszy), 200 gr wiórków kokosowych i pół szklanki cukru najlepiej brązowego. Piekłam też z białym cukrem, ale okazały się mniej smaczne.
Postanowiłam podkręcić nieco smak i dodałam czwarty składnik – czyli skórkę otartą z jednej cytryny.
2
Wszystkie składniki wrzucamy do większej miski.
3
Ścieramy skórkę z jednej cytryny. Pamiętajcie o uprzednim wyszorowaniu jej i sparzeniu, coby nie pochłaniać całej tablicy Mendelejewa.
4
Wszystko razem blendujemy.
5
6
Gotowe!