Upiecz jaglane kokosanki z tylko trzech składników

Jaglane kokosanki to mój hit wśród ciastek – są zdrowe (nie ma nic gorszego jak to poczucie winy po obładowaniu się słodyczami 😉 ), szybkie i składają się z tylko trzech składników.

Potrzebujesz:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • opcjonalnie skórka z cytryny lub bakalie

1

Jak już wcześnie zostało powiedziane potrzebujemy tylko trzech składników: 2 szklanki lekko rozgotowanej kaszy jaglanej (to około 1 czubata szklanka suchej kaszy), 200 gr wiórków kokosowych i pół szklanki cukru najlepiej brązowego. Piekłam też z białym cukrem, ale okazały się mniej smaczne.

Postanowiłam podkręcić nieco smak i dodałam czwarty składnik – czyli skórkę otartą z jednej cytryny.

Upiecz jaglane kokosanki z tylko trzech składników

2

Wszystkie składniki wrzucamy do większej miski.

Upiecz jaglane kokosanki z tylko trzech składników

3

Ścieramy skórkę z jednej cytryny. Pamiętajcie o uprzednim wyszorowaniu jej i sparzeniu, coby nie pochłaniać całej tablicy Mendelejewa.

Upiecz jaglane kokosanki z tylko trzech składników

4

Wszystko razem blendujemy.

Upiecz jaglane kokosanki z tylko trzech składników

5

Z powstałej masy lepimy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik należy nagrzać do 180°C i następnie piec kokosanki do zarumienienia się, czyli około 45-60 minut. Jako, że ciastka nie zawierają jajek i tłuszczu mogą być całkiem długo przechowywane.
Upiecz jaglane kokosanki z tylko trzech składników

6

Gotowe!

Upiecz jaglane kokosanki z tylko trzech składników
Upiecz jaglane kokosanki z tylko trzech składników